A lev-lista.hu szolgáltatásról röviden

A lev-lista.hu-n olyan levelezési címet hozhatsz létre, amihez tartozik egy címlista, és az erre a címre küldött leveleket automatikusan megkapják a lista tagjai. (Tehát a jól megszokott levelezőprogramodat, vagy webes levelezőfelületedet használhatod a levelezőlista tagjaival való kommunikációra.) A lista működésével kapcsolatban néhány dolog beállítható:

  • Kiválaszthatod a lista típusát. 3 eset lehetséges:
    • Klasszikus levelezőlista: csak a listatagok küldhetnek a listára levelet
    • Hírlevél: csak az küldhet a listára levelet, akinek a lista tulajdonosa engedélyezte
  • Meg lehet adni, hogy csak a lista tulajdonosa kezelheti-e a listán levő címeket, vagy bárki jelentkezhet. Ez utóbbi esetben azt is be lehet állítani, hogy a jelentkezés esetén automatikusan felkerül-e az ember a listára, vagy a lista tulajdonosának jóvá kell-e hagynia a feliratkozást.
  • Be lehet állítani, hogy a lista tulajdonosa moderálhassa a listára küldött leveleket. Ez azt jelenti, hogy minden levelet a tulajdonosnak jóvá kell hagynia, mielőtt a rendszer kiküldi a lista tagjainak.

»Bővebben a beállítható funkciókról«

Bővebb leírás kezdőknek

Ez a kis leírás elsősorban azoknak szól, akiknek még nem volt igazán dolguk levelezőlistával, nem kezeltek ilyet, illetve tagok sem voltak valamilyen levelezőlistán. Azok, akik már jól ismerik a fogalmat, bizonyára gond nélkül használatba veszik a lev-lista.hu-t, hiszen azt úgy alakítottuk ki, hogy a klasszikus levelezőlista funkciókat egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát felületen pillanatok alatt lehessen beállítani.

De mik is ezek a klasszikus levelezőlista funkciók, és miért hasznosak?

Mondjuk adott egy klub, egy baráti társaság, vagy bármilyen csoport, akiknek valamilyen közös ügyes-bajos dolguk van, és a csoport tagjai időről-időre szeretnének a csoport összes többi tagjának levelet küldeni. Ezt tulajdonképpen megoldhatják úgy, hogy mindenki mindenkinek a címét felveszi a saját számítógépén a címlistájába. A korszerű levelezőprogramokban ezt megtehetjük. Akár csoportokba is rendezhetjük a címeket, és az így képzett csoportoknak címezhetjük is a leveleinket. Igen ám, de ehhez a megoldáshoz mindenkinek magának kell létrehoznia és karbantartania a címlistát, ami egy néhány fősnél nagyobb csoport esetén szinte kizárt, hogy megvalósul. Ha új ember csatlakozik a csoporthoz, rögtön mindenkinek hozzá kellene adnia őt a címlistájához, ha távozik valaki a csoportból, mindenkinek magának kellene kitörölnie a megfelelő címet. Ha ez nem történik meg maradéktalanul - márpedig nem történik meg -, akkor lesznek olyan új tagok, akikhez nem jut el egy-egy üzenet, illetve lehetnek olyan kilépett tagok, akik már nem szeretnék kapni a leveleket, mégis kapják. Az is előfordulhat, hogy a csoport tagjai nem is mind ismerik egymást, csak valamilyen közös téma, vagy ügy köti őket össze, ez esetben gyakorlatilag lehetetlen megoldani a problémát az egyéni címlistákkal.

Sokkal egyszerűbbé válik minden, ha a csoportnak van egy közös levelezési címe, ehhez a címhez pedig egy helyen el van tárolva a csoporthoz tartozó címlista. Az erre a címre küldött leveleket pedig automatikusan megkapja a csoport minden tagja. A lev-lista.hu pont ezt valósítja meg. Nem kell hozzá saját kiszolgáló (szerver) gépet üzemeltetned egy drága vagy nehezen telepíthető és bonyolult használatú 'hagyományos' :-) levelezőlista-kezelő szoftverrel, hanem mindezt megkapod ingyen, gyorsan, könnyedén a lev-lista.hu-n.

Hozz létre a lev-lista.hu-n egy címet, ennek az új levelezőlistának alapértelmezésben Te leszel az egyetlen tagja. Ezután Te, mint a lista tulajdonosa, egyrészt állíthatod a lista paramétereit (lásd fent), másrészt felvehetsz rá címeket. De ha úgy állítod be, akkor a lista nevének ismeretében a lev-lista.hu-n más is jelentkezhet a listádra, aki vagy rögtön, vagy a Te engedélyed után bekerül a tagok közé.

Vissza a nyitólapra