Gyakori kérdések

Ha valami olyan kérdésed van, amire itt nem találsz választ, írj az info@lev-lista.hu címre, és mi válaszolunk.

Sikerült létrehozni lev-listát az oldalon, de nem jövök rá, hogy hogyan tudnék levelet küldeni.

A saját levelezőprogramodból kell küldened a levelet a <listanév>@lev-lista.hu címre, és így minden aktív listatag meg fogja kapni. Vigyázz, hogy olyan postafiókról küld a levelet, amivel tag vagy a listán.

Értelemszerűen a <listanév> helyére az adott lista nevét kell írni (a <> jelek nélkül persze).

Beregisztráltam, de még mindig nem kaptam meg a visszaigazoló e-mailt-t a jelszavammal. Mi lehet?

Lásd a választ ennél a kérdésnél!

Küldtem levelet a listára, de még mindig nem érkezett meg. (Ööö, ez nem is kérdés - na mindegy :-) )

Ez több okból is előfordulhat.

I.

Nem olyan postafiókról küldöd a levelet, amivel regisztráltál, vagy amivel tag vagy a listádon. Az is lehet, hogy jó a fiók, de több névváltozata létezik (alias), és a kimenő levélben nem pontosan az a változat szerepel, ami a listán. Így pedig a rendszer nem fogadhatja el. Erősen lehet gyanakodni erre a hibára, ha egyetlen listatag sem kapja meg a levelet. Ellenőrizd, hogy ami a feladó cím a leveleidben, az legyen tag a listán.

II.

Ha gmail-es címed van, akkor ez a gmail működési logikája miatt lehet.

A lev-lista.hu alapvetően úgy működik, hogy a listára küldött leveleket a feladó is visszakapja. Ez azért jó, mert így minden küldésnél láthatjuk, hogy rendben megérkezett a levelünk a listára.

Gmail-es feladó esetén viszont az történik, hogy a lev-lista.hu szerver hiába küldi vissza a levelet, mégsem látod, hogy megérkezne.

Ez a működés elsőre hibának tűnik, de valószínűleg a gmail-nél ezt direkt csinálják. Felismeri a rendszerük, hogy ezt a levelet ugyanabból a postafiókból küldték, és inkább nem kézbesítik - talán azért, hogy ne tárolják kétszer ugyanazt (egyszer az elküldött levelek között, egyszer pedig a beérkezettek között).

Ezen a működésen mi sajnos változtatni nem tudunk, a levél tőlünk elmegy, a gmail szerver szépen át is veszi, utána már nincs ráhatásunk, mi történik vele.

De természetesen a gmail-es postafiókról küldött levelet is szépen megkapja az összes többi listatag (a többi gmailes is). Ez esetben a lista tehát úgy működik, mintha az lenne a beállítás, hogy a feladó ne kapja meg a listára küldött levelet, hanem csak a lista többi tagja.

Ha gmail-es címmel próbálod ki rendszerünket, kérjük, hogy ezt vedd figyelembe (tehát nem elég egyetlen gmailes címmel tesztelned a szolgáltatásunkat).

III.

Lásd a következő kérdést!

Nem kapom meg a várt levelet (regisztráció, vagy listalevél), illetve a listánk egyes tagjai nem kapják meg a leveleket (vagy csak nagyon későn). Mi a baj?

Alapvetően az a baj, hogy a postafiókod szervere nem veszi át tőlünk a levelet, vagy esetleg átveszi, de utána lenyeli és mégsem kézbesíti a postaládádba.

A kéretlen levelek elleni védekezés egyik egyre több helyen használt módja, hogy a fogadó levelezőszerver nem mindig minden e-mailt fogad el azonnal, és ezt a várt e-mailek is sokszor megsínylik. Minden ilyen esetben a mi szerverünk kénytelen újra és újra próbálkozni, egészen addig, amíg nem sikerül a küldés. Az esetek egy jó részében 10-20 perc múlva ez sikerül (de ugye itt sem mi tehetünk a késlekedésről). Előfordulhat az is, hogy a fogadó szerver több óra után sem veszi át a levelet. Egyes (főleg magyar ingyenes) e-mail szolgáltatóknál előfordul, hogy teljesen elutasítják az átvételt. Mindenesetre ha nem jön a várt levél, írhatsz nekünk, hogy utánanézzünk a konkrét esetnek, de 99.999%, hogy a postafiókod szervere a hibás. Kérjük tehát, hogy reklamálj az e-mail szolgáltatódnál.

Mégegy tipp: egyes szolgáltatóknál előfordulhat, hogy konfigurálni tudod a spamszűrést. Próbáld meg a lev-lista.hu-t felvenni az engedélyezettek közé, hátha ez segít.


További folyomány lehet a KIPONTOZÓDÁS: a rendszerünk úgy működik, hogy amikor egy postafiók rendszeresen nem veszi át a leveleket, akkor hibapontokat gyűjt be, és egy bizonyos határ elérésekor az adott e-mail cím kipontozódik (ha még kipontozódás előtt megjavul a postafiók, akkor a pontjai törlődnek). A kipontozott címekre a rendszer már nem is próbálja meg elküldeni a leveleket. Erre azért van szükség, hogy kiszűrődjenek a valóban rossz e-mail címek. Viszont a fenti probléma miatt is mostanában jópár e-mail cím pontozódik ki. A listatulajdonos látja a címlistájában a kipontozódott címeket. Ezeket a címeket jelenleg csak úgy lehet feléleszteni, ha levesszük a listáról és újra felvesszük. (Igyekszünk majd ezen fejleszteni, hogy könnyebb legyen a művelet...)

A listatagok hogyan hívhatnak meg másokat a listára?

Leginkább úgy, ha küldenek az illetőnek egy e-mailt amiben leírják, hogy a http://lev-lista.hu/pub/<listanév> oldalon fel lehet jelentkezni a listára. Értelemszerűen a <listanév> helyére az adott lista nevét kell írni (a <> jelek nélkül persze).

Mi az az .eml fájl, és hogyan tudok ilyet készíteni az időzített hírlevelekhez?

Ez egy olyan fájlformátum, ami egy komplett e-mailt tartalmazhat, az összes beleszerkesztett képpel, illetve csatolmánnyal együtt. A szokványos levelezőprogramok (pl. Mozilla Thunderbird, Outlook Express) mind képesek arra, hogy egy levelet ilyen fájlba kimentsenek. Az időzített küldés funkcióhoz tehát egy ilyen programban ajánlatos elkészíteni a levelet. Fontos, hogy rögtön a szerkesztő ablakból nem tudunk .eml formába menteni, hanem előbb mentsük el a levelezőprogramon belül a Piszkozat mappába, és utána onnan külön kell a jobb egérgombbal előjövő menüből a 'Mentés másként' funkcióval valahova a merevlemezre másolni. Ezt a fájlt lehet aztán feltölteni az ''Időzített levelek' funkciónál.

Egy ember hány levelezőlistának lehet a tagja?

Természetesen nincs ilyen korlátozás, annyi listának lehetsz a tagja, ahány lista létezik, illetve ahányra engedélyezi a tulajdonos a feliratkozásodat.

Beregisztráltam egy címet, hogyan tudom letölteni a leveleket?

A lev-lista.hu nem egy újabb postafiók szolgáltató, hanem kifejezetten arra való, hogy egy címgyűjtemény minden címére szétküldje a leveleket. Ezeket tehát nem a lev-lista.hu-ról kell letölteni, hanem arról a postafiókról, amelyik címmel rajta vagy a levelezőlistán.

Elfelejtettem a jelszavamat. Mit tegyek?

A nyitólapon kattints az Elfelejtettem a jelszavamat... linkre, és kövesd az utasításokat.

Van már címlistám, hogyan tudom ezt ide importálni?

Bármilyen programban, bármilyen formában van meg a címlistád, ha egy sima szövegfájlba kimented, a fájl tartalmát utána bemásolhatod a listád adminisztrációs felületén levő szövegdobozba. De lehetőség van magának a fájlnak a beolvasására is. Sőt, egy újabb fejlesztés eredményeképpen akár MS Word (.doc) vagy MS Excel (.xls) fájlformátumban levő címlista is sikeresen importálható.

Megjegyzés: sajnos azok miatt, akik spammelésre próbálják használni a lev-lista.hu-t, kénytelenek voltunk bevezetni azt a korlátozást, hogy a nem PLUS-os listákon egyszerre egy lépésben maximum 10 címet lehet felvenni. Ha ennél jelentősen hosszabb címlistád van, fontold meg a LEV-LISTA PLUS csomag előfizetését.

Lehet-e csatolt fájlt tartalmazó levelet küldeni egy listára?

Természetesen lehet.

Van-e méretkorlát a levelekre?

Igen, egy átlagos levelezőlistán nem jó sok-sok megabájtos leveleket szétküldeni a listatagoknak. Jelenleg a lev-lista.hu maximum kb. 3MB-os e-maileket enged meg feltétel nélkül (a korlát nem pontos, függ a tartalomtól). Ha ennél nagyobb levelet küldene valaki, akkor az a levél előbb a lista tulajdonosához megy engedélyezésre (akkor is, ha egyébként nem moderált a lista).

Azonban a LEV-LISTA PLUS csomagra előfizetett listáknál a bruttó méretkorlát 20MB. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kb. 13-15 MB-ig lehet elmenni a csatolmányokkal egyetlen levélben.

Szeretném, hogy több különböző címemről is küldhessek a listára, de nem akarom mindegyiken kapni a leveleket. Megoldható ez?

Igen. Vedd fel mindegyik címet a listára, és kérd meg a lista kezelőjét (ha nem Te vagy az), hogy bizonyos címeidet állítsa át 'Nem kap' státuszúra. Az ilyen címek tagok, tehát küldhetnek levelet, de nem kapják a listára érkező leveleket.

Egyes címekre azt mondja a lev-lista, hogy "már egy ideje nem lehet ide kézbesíteni a leveleket", és többet nem is próbálkozik, holott tudom, hogy jók ezek a címek. Mit csináljak?

A lev-lista.hu azért kapcsolta ki a szóban forgó címeket, mert jópár alkalommal napokon keresztül sikertelenül próbálkozott az oda való kézbesítéssel. Az tehát biztos, hogy jó ideig valóban rosszak voltak ezek a címek. Ha mégis biztos vagy benne, hogy azóta megjavultak (pl. csak be voltak telve a postafiókok, és már takarított a gazdájuk), akkor a törlés után vedd fel őket újra.

A lev-lista.hu GDPR kompatibilis?

Ez a használat módjától függ. A szoftver önmagában nem tartalmaz a szabályozás által tiltott funkciókat, viszont nem elégíti ki maradéktalanul a szakmai vagy üzleti jellegű kapcsolattartásra vonatkozó követelményeket.

Ha a levelezés szűk körű és magán jellegű, akkor a rá vonatkozó szabályozás sokkal megengedőbb, e célokra használható a lev-lista.hu.

Szakmai vagy üzleti (főként marketing jellegű) hírlevelek küldésére viszont nem alkamas. Arra professzionális, GDPR kompatibilis hírlevélküldő szolgáltatást ajánlunk. Ezek közül a legjobb ár-érték arányú és egyik leggazdagabb funkcionalitású a ListaMester.

A Yahoo-s címről küldött levelek miért nem jutnak célba?

Yahoo-s feladóval nem érdemes használni a lev-lista.hu-t emailek küldésére. A Yahoo ugyanis azt hirdeti magáról, hogy más szerver az ő felhasználói nevében nem küldhet emailt. Mostanában kezdik is ezt a fogadó oldali spam szűrők komolyan venni, és blokkolják az emaileket.

Vissza a nyitólapra